Elias Wijnen Nieuwsbrief April 2020
Nieuwsbrief april 2020
‘En confinement’
Deze Nieuwsbrief verschijnt midden in de Corona-crisis in Nederland. Frankrijk zit nog meer op slot dan ons land. Ze gebruiken er een mooie uitdrukking voor: ‘La France est en confinement’ – wordt in bedwang gehouden. Maar dat ze ‘t mooi formuleren, maakt het allemaal niet minder vreemd en onwerkelijk.
Alle veertig afspraken van een geplande wijnreis in april met vaste en nieuwe wijnboeren heb ik (Ton) moeten afzeggen.
Maar het gekke is: de wijnhandel- en productie gaan gewoon door. Alle wijnboeren werken op hun land met een speciaal papiertje waarmee ze zich verplaatsen mogen. Want gesnoeid moet er worden. En op het moment dat ik dit schrijf, vertrekken er twee transporten voor ons vanuit de Bourgogne.
Ook ons vaste bezorgingsbedrijf brengt nog steeds de wijn tot aan de voordeur. Ze bellen je op als ze eraan komen – er is geen fysiek contact en er wordt afstand gehouden.
Hetzelfde doen we zelf als jullie bij ons komen ophalen.
Dus: toch maar gewoon een Nieuwsbrief. We aarzelden er wel over: de crisis brengt zoveel leed en ellende. Maar aan de andere kant zitten we ‘en masse’ thuis en kan een goede fles onder handbereik geen kwaad.
Ik herhaal overigens dat over de opslag van wijn onnodig ingewikkeld wordt gedaan. Als vuistregel geldt dat alle wijnen tot zo’n 25 euro probleemloos twee jaar in de keuken of gang of kas bewaard kunnen worden, zolang ze maar niet in de zon staan.
Na enige aarzeling, maar inhoudelijk vol overtuiging presenteren we graag onze jongste tien ‘Trouvailles’.
Biologische wijn
Eerst maar eens wat nieuws van het biologisch front. Want dat dat in opmars is, wordt steeds duidelijker.
Onze 100% biologische Chardonnay van Duport uit de onbekende streek Bugey is in goede aarde gevallen. Via de zoekfunctie op de homepage (intikken 100% bio) vind je elf volledig biologische wijnen.
Bij Mas Cremat, onder de zinderende zon nabij Perpignan, zijn ze bijna zo ver: de sympathieke wijnboer Julien Jeannin meldt ons desgevraagd dat 2020 het eerste oogstjaar wordt waarin alle wijnflessen trots het predikaat ‘100% bio’ mogen dragen. Eigenlijk zijn al z’n wijnen al biologisch, legt hij uit, want na drie jaar volledig volgens het biologische boekje gewerkt te hebben mag die tegenwoordig felbegeerde sticker pas op de flessen. Zijn drie zonnige rode wijnen (Tamarius, l’Envie en Bastien) worden er volgens ons nog aantrekkelijker door.
Bourgogne
Begin dit jaar ontving ik een vrij droog mailtje van één van onze vaste wijnboeren uit de Bourgogne: ‘Rampzalige oogst gehad. Zeer weinig opbrengst. Wát we hebben is prachtig, maar het is de helft van normaal. Kunnen jullie aangeven hoeveel 2019 je van onze wijn wilt reserveren, want onze vaste klanten gaan vóór.’
Achter zo’n zakelijke vraag zie je een wereld van zorg en tegenslag voor je.
Het is dan ook niet voor niets dat je in menige kelder nog een kruisbeeld van Saint Vincent kunt aantreffen, patroonheilige van de wijnbouwers. En lang niet alleen als relict uit vroeger tijden, maar wel degelijk om af en toe ook smeekbeden bij te doen voor mooi weer en een dito oogst.
Niettemin introduceren we hierbij met groot plezier drie mooie vondsten uit de Bourgogne:
1) De geweldige witte Batard-Montrachet 2016 van het tophuis Coffinet-Duvernay
2) Een fraaie rode Pommard 2016 van Désertaux-Ferrand
3) En hun fruitige betaalbare rode Ladoix 2018 (Désertaux-Ferrand).
Bordeaux
2019 was geen makkelijk jaar, maar het kwam uiteindelijk meer dan goed. Er waren hittegolven, droogte én regen aan het eind van het groeiseizoen.
Behoorlijk wat regen eind juli heeft de oogst gered. En het hoofdpunt is en blijft: een goede wijnboer maakt goede wijn – vooral omdat hij selecteert en matige delen van de oogst niet gebruikt.
We introduceren intussen drie mooie rode Bordeaux uit eerdere jaren:
4) Château Boyrein 2017 rood AOC Graves 2017 (Jean Médéville)
5) Château Toumalin 2016 rood AOC Canon-Fronsac (Toumalin)
6) Blaye Cuvee Prestige 2016 rood AOC (Haut Canteloup)
Rhône
In de Noordelijke Rhône was in 2019 het watertekort voor de wijnbouw niet zo’n probleem als elders omdat de druivenstokken doorgaans lange wortels hebben en water weten te vinden. In de Zuid-Rhône doet zich dat probleem wel voor, waarmee 2019 daar een zogeheten ‘wijnmakers-jaar’ is geworden: de wijnboer maakt ook hier het verschil. Met onze nieuwe Sablet (van de maker van onze getrouwe Gigondas) zit dat soweiso wel snor, maar ook hier eerst jaargangen van eerdere makelij.
7) Uit het Noorden hebben we vanaf nu een prachtige Condrieu Sec wit 2017 AOC van Pichon, die ons ook heerlijke St. Joseph, Cornas en Côte-Rôtie brengt.
8) En uit het Zuiden deze ronde rode Sablet 2017 (Haute-Marone).
Hekkesluiters
Tenslotte als hekkesluiters (maar niet minder lekker!)
9) de volle, zonnige Faugères ‘La Montagne Noire’ 2018 van de eigenzinnige Alexandre Fouque en
10) een 100% biologische Crémant de Loire (Bablut), verslaat Cava’s en Prosecco’s met gemak.
Wij wensen iedereen, juist nu, een goede gezondheid en hopen dat jullie af en toe zullen genieten van een mooi glas wijn!
Ton Elias en Monique de Vos,
Den Haag, april 2020