Biologisch & AOC en zo
100% Biologisch en Semi-biologisch
We krijgen steeds vaker de vraag naar biologische wijnen.
Even een tikje hard geformuleerd: regelmatig wordt er maar wat aangerommeld met het begrip biologisch.
Als echter bij ons iets 100% Biologisch heet, is dat omdat het een gecertificeerd bedrijf betreft dat gecontroleerd wordt op het achterwege laten van het gebruik van chemisch aangemaakte bestrijdingsmiddelen en waar we ook zelf vertrouwen in hebben. Concreet betekent het dat 100% biologisch bij ons vrijwel altijd het EU-biolabel heeft (12 witte sterren in een groen vlak) of het AB-logo (Agriculture Biologique) of het HVE-logo (Haute Valeur Écologique). Bij biologische wijnteelt wordt het milieu aanmerkelijk minder belast.
Alle andere vormen die we ook vertrouwen, noemen we ‘Semi-biologisch’. Dat draait dan om wijnboeren die serieus werk maken van een reductie van het gebruik van chemicaliën, pesticiden en wat dies meer zij van zo’n 60% of meer. Alleen: deze producenten leggen als er een bepaald jaar zeer moeilijke omstandigheden zijn hun volledige oogst in de waagschaal en gebruiken op zo’n moment op verantwoorde wijze een minimum aan bestrijdingsprodukten.
De meeste wijnboeren in Frankrijk noemen dit de ‘lutte raisonnée’ – beredeneerde bestrijdingswijze.
Het is een fabeltje dat (semi-)biologische wijn per definitie beter smaakt dan andere wijnen. En het omgekeerde gaat ook niet op. Wél is biologische wijn wat duurder, omdat de opbrengst doorgaans lager is. Maar consumenten maken doorgaans bewust hun keuze.
AOC en zo …
Ook krijg ik vaak de vraag hoe het nou toch zit met AOC, AOP, IGP en wat je nog meer aan afkortingen hebt.
Het is eigenlijk niet zo erg ingewikkeld, maar je moet het wel even weten.
Ook hier geldt weer: kenners slaan dit maar even over, want ik hanteer bewust een aantal simplificaties om door de bomen het bos zichtbaar te houden.
AOC betekent: Appellation d’Origine Controlée, afgekort A.O.C.. Vertaald: gecontroleerde herkomstbenaming.
Door Europese wetgeving rond 2010 officieel A.O.P. genoemd, Appellation d’Origine Protégée, dat betekent beschermde herkomstbenaming. Deze geldt voor vele landbouwproducten, dus ook voor wijn. Let op: er is dus bijvoorbeeld ook kaas met een AOC- of een AOP-keurmerk.
Wij houden, net zoals veel Franse wijnboeren en keurmeesters, AOC aan, omdat er ook daadwerkelijk door de Franse instanties gecontroleerd wordt.
En IGP? Dat is de afkorting voor Indication Géographique Protégée. Het is in feite de term die sinds 2011 wordt gebruikt voor een Vin de Pays.
Dat kunnen prima wijnen zijn, maar AOC’s zijn vrijwel altijd beter.