Elias Wijnen Nieuwsbrief December 2019
Nieuwsbrief 1 december 2019
Een goede vriend van lang geleden mailde naar aanleiding van de vroegere site van ‘Orsenna wijnen’: “je hebt prachtwijnen tegen scherpe prijzen, maar bij het bestelproces is, ik ben in een milde bui, ruimte voor verbetering”.
Helaas had hij gelijk. En mét de naamswijziging naar ‘Elias Wijnen’ hebben mijn vrouw Monique en ik besloten een professionele site op te zetten, inclusief electronische winkelwagen. Dat laatste was nog zo eenvoudig niet, maar daar zal ik de gebruiker verder maar niet mee vermoeien. Geheel nieuw is de mogelijkheid om onze wijnen tot in je kelder te laten bezorgen, zie Distributie.
Van meet af aan stond voor ons vast dat de eigenschappen van elke wijn beschreven moesten zijn: van welke druif/druiven gemaakt, wel of niet biologisch, welke streek, welke smaak, welke wijn-spijscombinatie, welke producent.
Het valt nu allemaal na te lezen en bovendien ook via filters in te stellen.
Drie tot vijf keer per jaar zullen we je informeren over de vondsten die we tijdens vele kelderbezoeken opdiepen (‘nos trouvailles’), over specifieke ontwikkelingen rond een wijn of streek en over andere wetenswaardigheden.
Misschien is het aardig om bij de start van de site iets te vertellen over een tiental van onze persoonlijke favorieten.
1. Bovenaan het lijstje staat dan de witte Bourgogne die we na een wel zeer uitvoerig keuringsproces selecteerden voor ons huwelijksfeest in 2008: de Côtes de Nuits-Villages. We verkochten toen als hobby naast ons werk al wijn aan vrienden en kennissen, maar na het feest bleek de vraag naar deze wijn voor onze begrippen van destijds enorm.
Het heeft me zelfs een nieuwe achter-as van mijn stationwagon gekost – we lieten de wijn toen nog niet op pallets per transporteur naar Nederland komen. De wijn heeft, kortom, een speciaal plekje in ons hart, temeer waar producent Désertaux-Ferrand uit Corgoloin (het hart van de Bourgogne) meerdere prachtwijnen maakt, die we met overtuiging verkopen.
2. Op nummer twee de rode wijn waar we ooit bij toeval tegenaan liepen en die ons onmiddellijk overtuigde, ondermeer vanwege de onberispelijke verhouding tussen prijs en kwaliteit: de Château de Belvèze Malepère uit de Languedoc. Kijk niet raar op wanneer dat over een jaartje of zo onze rode huiswijn wordt. We zijn op dit moment bezig zelf een witte huiswijn te samen te stellen van druiven van boeren in de buurt van ons huis in Frankrijk – dat valt nog niet mee en regelmatig herproeven is daarbij dus het tijdrovende parool. Maar voor de rode gaan we waarschijnlijk voor deze short-cut; we houden je op de hoogte!
3. Een betaalbare frisse Sauvignon uit de Bordeaux-streek is onze volgende favoriet: de Blaye Sauvignon van het huis Haut Canteloup. Zoals het vaker gaat: we waren op zoek naar wat anders, maar keken verrast op toen we dit voorgezet kregen. En ons proefpanel ook – we proeven alle wijnen thuis met wat vrienden door voor we definitief besluiten tot import over te gaan. Dat was bij dit glas geen ingewikkelde beslissing.
4. In de zuidelijke Rhône logeerden we ooit bij kennissen die daar luxe-kamers rondom een zwembad verhuren en die hadden een wijnadres voor ons dat we beslíst moesten bezoeken.
Nu krijgen we dat soort tips natuurlijk aan de lopende band, maar hier was het raak. Een heel kleine wijnboer, die een prachtige rode Gigondas maakt, die wij met groot genoegen verkopen.
5. Wij zijn een jaar of wat in de Bordeaux aan het rondstruinen geweest voordat we er -buiten de veel te dure handel om- voet aan de grond kregen. De meest klassieke en betaalbare rode Bordeaux (maar we hebben er werkelijk meer, het is een fotofinish) vinden we zelf de Limbourg van het statige huis Pontac-Monplaisir op een steenworp afstand van de stad Bordeaux.
6. We hebben een mooie witte Sancerre, maar met het pistool tegen het voorhoofd kies ík voor de witte Pouilly-Fumé of voor onze Reuilly. Allebei razend lekkere 100% Sauvignons, lichte zomerwijnen bij uitstek. En belachelijk dat ze in Nederland zo onbekend zijn. We breken graag een lans voor deze frisse wijnen.
7. Een verfijnde rode Bourgogne mag in onze top-10 niet ontbreken. De zijdezachte Beaune 1er Cru ‘Cent Vignes’ van het huis Jacob is er een nog enigszins betaalbaar voorbeeld van. Mijn speech in het befaamde wijnkasteel van Vougeot (lees er hier meer over) bracht ons overigens ook in contact met diverse producenten van nóg luxere Bourgognes. Want van sommige wijnen hoor je blij te zijn dat je ze überhaupt mág importeren, simpelweg omdat er maar zo weinig van beschikbaar is per jaar. We zijn er trots op dat we ze op de lijst hebben, vaak als enige in Nederland.
8. Het stiefkind Noordelijke Rhône levert heerlijke Syrahs. De Saint-Joseph en de wat prijziger Cornas van topproducent Christophe Pichon (niet ver ten zuiden van Lyon) combineren op speelse wijze kracht met finesse. Saucijzen, hazenpeper, kaas, Thais – het past er allemaal prachtig bij.
9. Een echte Millésime Champagne – daar hebben we lang naar gezocht. Zie hier wat toelichting op hoofdlijnen over Champagne in z’n algemeenheid. Mijn vrouw en ik zijn van oordeel dat er een hoop marketing-humbug rond champagnes wordt verkocht en dat minder bekende namen vaak een veel mooier product leveren, dat ook nog eens goedkoper is. Onze beendroge Gonets (zowel het Grand Cru halfje als de hele Millésime) zijn er het bewijs van.
10 Dessertwijn – weer zo’n ondergeschoven kind in Nederland. Peperdure namen zijn dan nog enigszins bekend, maar dat je vrijwel dezelfde kwaliteit kunt aanschaffen tussen de vijftien en dertig euro weet vrijwel niemand. Terwijl een mooie dessertwijn bij een simpel toetje een zeer feestelijke afsluiting van de maaltijd vormt. Probeer de Fayau Cadillac eens – of één van onze andere zeven dessertwijnen.
Ik had hier natuurlijk ook 115 wijnen kunnen opnemen, want we staan met heel onze toch bepaald niet kleine wijnharten achter het complete assortiment, maar dit is, alles afwegende, onze persoonlijke top-10.
Maar onthoud: je hoeft geen verstand van wijn te hebben om te weten wat je lekker vindt. Monique en ik wensen je plezier bij je zoektocht!
Ton Elias